Sezóna 2022 na Slapech je za námi

Máme za sebou turbulentní sezónu 2022. l když jsme měli obavy o financování letošního provozu, vše jsme na Slapech úspěšně zvládli. I přes vážné riziko, že nebudeme mít finanční prostředky ani na tak esenciální věc jako jsou pohonné hmoty, jsme letos dosáhli rekordu v počtu výjezdů: bylo jich 106. Stejně jako minulý rok jsme začali sezónu o čtrnáct dní dříve, v pondělí 20. 6. 2022. Zvýšený počet zásahů byl způsoben především vyšším počtem horkých dní. V drtivé většině případů šlo o zdravotnické zásahy, těch bylo celkem 91. Dalších 13 zásahů bylo technických a 2 prověřovací cvičení v součinnosti s HZS Středočeského kraje. V průměru tedy přibližně 1,3 výjezdu denně v době letních prázdnin. Statistiku počítáme od 20. 6. do 31. 8. kdy jsme k dispozici na výjezdovém stanovišti Stará Živohošť.

            Na sezónu jsme disponovali dvěma zásahovými čluny. Primární loď Sportis vybavená radarem, sonarem a výkonem motoru 300 koní. A novým technickým prámem o výkonu 150 HP se sklopnou přídí a výkonným sonarem. Prám se nejvíce využíval na technické zásahy a cvičení členů posádky. V průměru jsme měli na základně čtyři záchranáře v nonstop službě. Převážně bylo složení posádky: jeden zdravotnický záchranář a tři vodní záchranáři.

         41 pacientů přišlo přímo k nám na základnu na Staré Živohošti, kde byli ošetřeni, nebo odesláni na ošetření do zdravotnického zařízení. Drtivá většina zdravotnických zásahu na Slapech byla v součinnosti se zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje. Asistovali jsme u několika plavebních nehod s PČR. Celkem 41 ošetřených pacientů bylo ponecháno na místě, nebo jim byla doporučena návštěva lékaře. Letos bylo nejvíce výjezdů na bodnutí hmyzem s následným otokem a podezřením na alergickou reakci. Dále se jednalo o stavy akutní intoxikace, drobná povrchová zranění či stavy po přílišné expozici slunci.

            Ilustrací život zachraňujícího zásahu může být tonutí osoby poblíž pláže na Staré Živohošti, pravděpodobně na podkladě mozkové příhody. Našim záchranářům se podařilo osobu z vody vytáhnout a zahájit úkony neodkladné resuscitace. Došlo ke stabilizaci stavu, předání do péče ZZS Středočeského kraje a odvoz pomocí letecké záchranné služby do nemocnice. Dále jsme pak pomohli ošetřit traumatické poranění dolní končetiny s velkou krevní ztrátou.

            Od 1.9.2022 je naše základna na Staré Živohošti v režimu připravenosti bez stálé posádky vodních záchranářů.